Kalcit Kékfrankos rozé

Egri borrégióEgri borvidékAegidius bormanufaktúra
Évjárat: 2018Cukorszint: szárazSzín: rozéŰrtartalom: 0,75 l

1 800 Ft

Pincészet

Aegidius bormanufaktúra

Eger városában tevékenykedő családi borászat, mely 2005-ben alakult.

Területeink nagy része Egerben a Nagy-Eged dűlőben található, ahol évszázadok óta a város legjobb vörösbort adó szőlői teremnek. A Portugieser, Királyleányka, Merlot és Cabernet franc szőlők mellett meghatározó fajtánk a Kékfrankos, mely sokoldalúsága révén leginkább alkalmas a borvidék, a dűlő valamint az alkalmazott szőlőművelési és borkészítési filozófia hangsúlyozására. 
A legjobb minöség érdekében kerüljük a túlzott vegyszer használatot, a sok kézimunkát igénylő, szellős lombfelület kialakításával és szigorú terméskorlátozással igyekszünk egészséges szőlőt termeszteni. 

A XI.-ik századtól Egerbe és környékére települt vallon szőlőművelők Sanctus Aegidiusról nevezték el a Nagy-Eged hegyet, melynek napsütötte, tufamorzsalékos, kristálypalás-mészköves déli lejtőin teremnek az egri borvidék legjobb vörösbort adó szőlői. 
A borokat Lóska Zoltán gyakorló üzemi borász a Fiatal Egri Szőlő és Bortermelők Társaságának tagja készíti, jellegzetes egri tufakőzetbe vájt pincében, a tradíciók tiszteletben tartásával, természetes módszerekkel, kisméretű fahordókban erjesztve és érlelve. 

Borvidék

Egri borrégió

Az Egri borrégió Magyarország hét borrégiójának egyike. Három borvidék alkotja: a Bükki, az Egri és a Mátrai. Geológiája változatos: a Bükk-vidék egy része karszthegység, az ország legnagyobb átlagmagasságú hegysége, a Mátra pedig vulkáni eredetű. A három borvidék fajtaszerkezete hasonló, egyaránt termesztenek vörös és fehér fajtákat. Legismertebb borai az egri bikavér, az egri leányka, a debrői hárslevelű és az olaszrizling.

Egri borvidék

Neked ajánljuk