Juhfark

Balatoni borrégióNagy-Somlói borvidékBarcza Pincészet

A 2015-ös Juhfark új hordóban, tartályban és régi hordóban egyaránt érlelődött. Vegetális illat, a fajta sajátos aromavilága és erős mineralitás jellemzi.

Évjárat: 2015Cukorszint: szárazSzín: fehérŰrtartalom: 0,75 lAlkoholfok: 14.0 %

3 500 Ft

Pincészet

Barcza Pincészet

Pincészetünk Somló déli oldalán a Kőkonyha közvetlen szomszédságában található. A Badacsonyi borvidéken, Csobánc-hegy dél-keleti részén is rendelkezünk szőlőterületekkel. Összesen öt hektáron gazdálkodunk, melynek egy részét béreljük.

Családunkban régi hagyománya van a szőlőtermesztésnek. A legkorábban fellelt írásos nyom — egy korabeli térkép — tanúsága szerint a Barcza családnak már az 1800-as évek közepén nagyobb birtokai voltak a Badacsonyon.

Ahogy váltották egymást a nemzedékek, valami változatlan maradt: a szőlőhöz való hűség. Rokonaim a mai napig foglakoznak szőlőműveléssel Zánkán, Somlón, Badacsonyon, Csobáncon, a Szent György-hegyen, Badacsonyörsön, illetve a Ság-hegyen.

Családom anyai, Fazekas ága a Somló lábánál, Somlóvásárhelyen él, és megélhetését generációkon keresztül a szőlő biztosította. Az egykori Vallás Alapítvány borászati feladatait ükapám és testvére látták el. Ők voltak a környék első szakképzett vincellérei.

Célunk, hogy a lehető legszebb borokat készítsük, ennek feltétele, az alacsony tőketerhelés mellett, teljes érésben, egészségesen szüretelt szőlő.
 

 

Borvidék

Balatoni borrégió

A Balatoni borrégió Magyarország hét borrégiójának egyike. Hat borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai. Borvidékei a Balaton körül sorakoznak; ezek a területek a 19. században egységes borvidéket képeztek. A bortermelés kezdetei az 1. század elejéig, a rómaiakig nyúlnak vissza. Jellegzetes, helyi sajátosságokat tükröző fehérborairól ismert; a legelterjedtebb fajta az olaszrizling.

Nagy-Somlói borvidék

Neked ajánljuk