Rozi

Pannon borrégióSzekszárdi borvidékBodri Pincészet
Rosé Cuvée
Évjárat: 2018Cukorszint: szárazSzín: rozéŰrtartalom: 0,75 lAlkoholfok: 12.0 %

1 590 Ft

Pincészet

Bodri Pincészet

Bodri Család és Csapat

Az Optimus étterem megnyitása óta huszonöten dolgozunk a Birtokon. Mi, a családtagok is ott vagyunk a pince életének összes fontos mozzanatánál, a vendéglátástól, a szőlészeten, a borászaton, a logisztikán, a kereskedelmen keresztül a marketingig. A családból mindenkinek megvan a "saját" részterülete, ami kiváló kollégáink munkájával igazán működőképes. Urbán Péter a borászatért, Solymos Gergely a kereskedelemért, Pölöte Norbert a vendéglátásért, Makk Norbert pedig a gasztronómiáért felel. A kitűnő szőlő-és pincemunkásaink, a szobaasszonyok a kézilányok, a pincérek, a szakácsok és a karbantartásáért felelős műszak tagjai jellemzően hosszú ideje a dolgoznak a pincészetnél, velük igazi jó kollegiális-familiáris viszony alakult ki.

Az építészet

A Bodri Pincészet épület-együttese szervesen illeszkedik a szekszárdi tájba. Teljesen tudatos törekvésünk volt, hogy Szekszárd meleg színeihez és tradícióihoz illeszkedő téglaépületeket emeljünk. Az első ütemben épülő feldolgozó és kóstolóterem (jelenlegi Optimus étterem) a szekszárdi lösz színét és melegét idéző bontott téglából épült, a fedett terasz tetőszerkezete és kerítése, sőt még a két tópartot összekötő híd is rusztikusan kidolgozott faszerkezetekből áll.  A vendégtereket a külső megjelenéssel teljes összhangot mutató visszafogott, ízléses, rusztikus stílus uralja, melyben a fa dominál. Ez a stílus teljesen tudatosan azt sugallja, hogy itt, Faluhelyen falun vagyunk...

Maga a pincerendszer a hazai pincék legjelentősebb építőmestere, Heimann Ferenc monumentális alkotása. Az 1800 négyzetméteres alapterületű pince mintegy félmillió nagyméretű, rusztikus téglából épült. Tizenkét kupola teszi változatossá és hangulatossá a belső teret, nem véletlen hát, hogy miért tartják ezt az építményt Közép-Európa legnagyobb újonnan épített kupolás pincéjének. A belső terek nemcsak tiszta arányrendszerüknek, a kupolák nyújtotta szakrális ünnepélyességnek köszönhetik a barátságos, vonzó hangulatúságukat, hanem annak is, hogy apró elemek teszik különlegessé, egyedivé. Így található a pincebelsőben egy közönséges kerekes kút, továbbá két igen kvalitásos szobor is. A pincében háromszáz kóstolóvendég tud helyet foglalni.

Borászati technológia

A technológiát az határozza meg, hogy milyen eszményt, borképet, stílust kíván követni a pincészet, mit tart olyan szakmai értéknek, ami egyszersmind piacos, illetve alkalmazkodik a piac elvárásaihoz és változásaihoz. Ezek az ízirányok, kategóriák és célok szabták meg, milyen tartályparkot épített ki a pincészet.  A rozék és  fehérek egyszerű hűthető-fűthető acéltartályokban erjednek ezeknél a boroknál a temperálhatóság a legfontosabb szempont, ugyanis, mint ez tudvalévő, ebben a borkategóriában a frissesség, illatosság és gyümölcsösség csak alacsony hőmérsékleten végigvezetett erjesztéssel őrizhető meg. A Bodri Pincészetnél e folyamatot nemcsak, hogy számítógép vezérli, de a borminőség kontrollja érdekében az eredendően műszaki végzettséggel rendelkező, a borászkodást tehát nemcsak borász-szemmel néző fiatal borászati vezető, Bősz Adrián javaslatára bevezették a temperálás internetes kontrollját is. Ezt az egész erjesztési processzus internetes irányítása fogja követni, így egyebek között a Taucher-csömöszölő mechanikájának illetve az áztatószivattyúknak a programozása is fejlesztés alatt áll, ahogy a vörösbor törkölykalapját lazító szerkentyű automatikájának vezérlése is.

Pincészetünk közelmúltban végzett fejlesztései, beruházásai

1999-ben vásároltuk az első földdarabot a Faluhelyi-völgyben, a ma látható kép 14-15 év munkájának eredménye. 2001-2008 között zajlottak a telepítések, a tíz kupolás pince építése 2002 decemberében kezdődött, 2003-2005 között épült a feldolgozó, a hét vendégszoba 2010-re lett kész.

Ezek mellé az épületek mellé 2008-ban kezdtük építeni azt a hatalmas, 1800 négyzetméteres alapterületű multifunkcionális pincerészt, melyben feldolgozói, tárolási, érlelési és vendéglátási funkciók mellett az új, saját, nagy teljesítményű palackozó gépsor is helyet kapott. A régi, 300 négyzetméteres pincével együtt már több, mint 2000 négyzetméternyi tároló kapacitás áll a rendelkezésünkre. Jóllehet a pince hatalmas, és az éjszakai megvilágításban bámulatos és monumentális benyomást kelt, egyáltalán nem sérti a völgy összhangját és nem türemkedik ki a tájból. Az egész komplexum mélyen be van süllyesztve a löszhegybe, külső magassága a régi pince magasságára rímel.

Az új pincével szemben 2013-ban elkészült a borbíráló központ, mely a szakmai rendezvények helyszíneként funkcionál majd, itt irodák, borbíráló helységek, pihenőszobák és raktárak kerültek kialakításra. Megújult a bevezető út, továbbá vendégek fogadására a helikopteres leszállók és a parkolók is elkészültek már mintegy 500 négyzetméteres aszfaltozott területen. Sőt lóval és a biciklivel is lehet már hozzánk érkezni. Stílusos akácból faragott "lókikötőkkel" és kerékpártárolókkal várjuk a sportos borturistákat.

Borvidék

Pannon borrégió

A Pannon borrégió Magyarország hét borrégiójának egyike. Négy borvidék alkotja: a Pécsi, a Szekszárdi, a Tolnai és a Villányi. Talaja nagyrészt lösz. A bortermelés kezdetei a rómaiakig nyúlnak vissza. Vörös és fehér borokat is készítenek, de a hangsúly az előbbieken van. Tért hódítottak a nemzetközi fajták, ezeken belül is a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot. Szekszárd legismertebb bora a Szekszárdi bikavér, Villány pedig a testes, bordeaux-i stílusú vörösborairól vált ismertté.

Szekszárdi borvidék

Neked ajánljuk