Kékfrankos rozé

Duna borrégióHajós–Bajai borvidékCsanádi Szőlőbirtok

 

Feldolgozás során a szőlőt hosszabb ideig áztatják héjon, cserébe a bor a sötétebb szín és a gyümölcsízek mellett finom fűszeres jelleget nyer. Magyaros levesek, sült húsok mellett desszertekkel is kiválóan fogyasztható. Intenzív virág és gyümölcsillatai, élénk, üdítő savai igazán alkalmassá teszik egy kellemes nyári fröccsözésre is.

Évjárat: 2017Cukorszint: szárazSzín: rozéŰrtartalom: 0,75 lAlkoholfok: 12.0 %

1 190 Ft

Pincészet

Csanádi Szőlőbirtok

Magyarország déli részén, a Duna-Tisza közén elterülő Hajós-Bajai borvidéken évszázadok óta foglakoznak az itt élők szőlőtermesztéssel. A XVIII. század első felében Mária Terézia rendeletben szorgalmazta a szőlőtelepítést a vidéken. Az ide betelepült német ajkú lakosság hozta magával a nyugati szőlő- és borkultúrát. A földrajzi tájra jellemző magas napsütéses órák száma és a finom szerkezetű löszös termőtalaj kedvező feltételeket biztosít a minőségi szőlőtermesztéshez.

Családi gazdaságunk 2001-es megalakulása óta Hajós és Császártöltés települések határában fokozatosan alakítottuk ki a mára már 210 hektáron elterülő, művelésmódjában és fajtaösszetételében korszerű szőlőbirtokunkat. A Magyar szőlőnemesítők munkáságát dicsérő illatos szőlőfajtáink az Irsai Olivér és a Cserszegi fűszeres, világfajták közül Sauvignon Blanc-t, Chardonnay-t, kékszőlők közül Kékfrankost, Cabernet sauvignon-t, Kadarkát és Kékoportót termesztünk.

Korábban a szőlőtermesztés mellett borkészítéssel csak kis mennyiségben, a Hajósi Pincefaluban található hagyományos présházunkban foglalkoztunk. A családi és baráti körben fogyasztott borok sikerén felbuzdulva döntöttünk úgy, hogy 2013-tól nagyobb tételben készítjük borainkat, melyek ma már a nagyközönség számára is elérhetőek. Újonnan létesült borászatunk jelenleg fehér- és rozéborok előállításával foglalkozik, de célkitűzéseink között szerepel, hogy könnyen iható, gyümölcsös vörösborokat is készítsünk.

Lehetőségeinket kihasználva a legjobb fekvésű ültetvényeink terméseiből válogatjuk össze az alapanyagokat, amelyeket kizárólag kézzel szüretelünk. Boraink a kíméletes feldolgozásnak és az alkalmazott reduktív technológiának köszönhetően őrzik magukban a szőlőgyümölcs friss, zamatos jegyeit. Fiatalos szemléletünk lényege, hogy a borkedvelő közönség asztalára könnyen fogyasztható, friss, gyümölcsös, üde borokat tehessünk.

Borvidék

Duna borrégió

A Duna borrégió (más néven Alföldi borrégió) Magyarország legnagyobb borrégiója a Duna és a Tisza közötti területen. Három összefüggő, hasonló adottságokkal rendelkező borvidék alkotja: a Csongrádi, a Hajós–Bajai és a Kunsági. Nagyrészt síkvidéki területen fekszik. Jellemző talaja a homok és néhol a lösz. Éghajlata alapvetően kedvez a szőlőtermesztésnek, de gyakoriak az időjárási szélsőségek. Korábban könnyű homoki borairól ismerték.

Hajós–Bajai borvidék

Neked ajánljuk