Kurucvér

Balatoni borrégióBadacsonyi borvidékCsobánci Bormanufaktúra
Cukorszint: szárazSzín: vörösŰrtartalom: 0,75 lAlkoholfok: 12.5 %

1 990 Ft

Pincészet

Csobánci Bormanufaktúra

A Csobánc Cooperation Kft jelenleg két önálló (ellenörzött Bio) borászat a von Beöthy Pince és a Tóth Pince szövetsége a Csobánci vulkanikus borok bővebb választéka és a határozottabb piaci fellépés érdekében.

A Cooperation jelenleg két független pincészet összefogása a nagyobb és minőségi választék érdekében, így pincészetünk jelenleg 6 ha saját termő szőlővel dolgozik, melyhez csatlakozik még 1 ha új telepítés ill. 1.5 ha Badacsonyból minőségi szőlőfelvásárlás. Fő profilunk a hagyományos fehér szőlőtermelés mellett a honos kékszőlő fajtákat a Kékfrankos és a Kadarka ill. a burgundiai fajtákat a Pinot Noir és a Syrah kiegészítjük még a Merlot-val. Szőlőművelésünk kizárólag ellenőrzött biológiai módszerekkel történik. Pincetechnikánk is a hagyományos ökológiai manufakturális alapokra épül. Boraink stílusa pedig az Európai és Magyar klasszikus stílust tükrözi, azaz „Terroir Vin”. Ebből adódóan kereskedelmi forgalomba csak a fogyasztásra már megérett boraink kerülnek.

http://www.csobanccooperation.eu/

https://www.facebook.com/pages/Csob%C3%A1nci-Bormanufakt%C3%BAra/2734124...

Borvidék

Balatoni borrégió

A Balatoni borrégió Magyarország hét borrégiójának egyike. Hat borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai. Borvidékei a Balaton körül sorakoznak; ezek a területek a 19. században egységes borvidéket képeztek. A bortermelés kezdetei az 1. század elejéig, a rómaiakig nyúlnak vissza. Jellegzetes, helyi sajátosságokat tükröző fehérborairól ismert; a legelterjedtebb fajta az olaszrizling.

Badacsonyi borvidék

A területen már a római korban is termesztettek szőlőt, Probus császár nagy telepítéseket is végeztetett itt. A középkorban az ültetvények nagy része egyházi tulajdonba került. A badacsonyi ürmös a 18–19. században a tokaji aszúhoz hasonló hírnévre tett szert. A filoxéra-járvány utáni rekonstrukció során támfalakat építettek, hogy megakadályozzák a talaj erózióját és technológiai újításokat vezettek be. Új szőlőfajták is kerültek a területre. Szerzetesek telepítették be Franciaországból a Pinot grist, amely a talaj különleges adottságai folytán egy jellegzetes helyi fajtává, Szürkebaráttá alakult, amely jó évjáratokban aszúsodik.

Talaja bazalt alapon pannonagyag, pannonhomok, lösz. Éghajlata enyhe, kiegyenlített, magas páratartalommal. A Balaton közelsége miatt a déli lejtők a vízfelületről visszaverődő napfényt is élvezhetik, így nagyon kedvező mikroklíma alakult ki, mely természetes csemegebor készítésére ad lehetőséget.

A legnagyobb mennyiségben Olaszrizling terem, amelyet jó évjáratokban hosszabban érlelnek a tőkén és szemelt rizlingként hoznak forgalomba. Nagyobb termőterületen található meg a Szürkebarát, Tramini, Muscat Ottonel, Rajnai rizling és a Chardonnay is. A vidék régebbi jellemző bora volt a Kéknyelű, amely a nyolcvanas évek fagykárainak következtében erősen visszaszorult, ma azonban reneszánszát éli és a közeljövőben ismét Badacsony emblematikus bora lesz.

A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, tüzesek, zamatosak. Jellemző a tradicionális borkészítés, az ászokhordós érlelés. Bár a reduktív borkezelés és egyéb, modern technológiák is terjedőben vannak, egyelőre nem változtatták meg jelentősen a vidék borainak jellegét.

Neked ajánljuk