Olaszrizling

Mátrai borvidékKemenczés Borház
4*-os értékelés a VinCE magazin Olaszrizling vaktesztjén

Szalmasárga szín; palackos érleltséget is mutató, jó intenzitású körtés, almás illatok, kis mandula, zöld dió, gyógyfüvek. Érett alapanyag, élénk, telt és ízes. Emelkedett alkoholtartalmú, de finom, fűszeres, gyümölcsös bor ásványos jegyekkel, hosszú utóízzel.

Évjárat: 2016Cukorszint: szárazSzín: fehérŰrtartalom: 0,75 lAlkoholfok: 14.0 %

1 790 Ft

Pincészet

Kemenczés Borház

A ceglédi Kemenczés Borházat 2014-ben alapította három jóbarát, Kemenczés Benő, Kogler Mihály és Sánta Zoltán.

A pincészet alapítása nem volt előzmény nélküli, Kemenczés Benő huszonöt év hobbi borászkodás során gyűjtötte a tapasztalatokat, amelyet most a Kemenczés Borház szakmai irányításában tud hasznosítani. Mihály és Zoltán pedig az üzleti tevékenységet felügyelik, illetve a borászat ügyes-bajos ügyeit intézik.

Hitvallás
"Minden a szőlőben dől el, nekünk csak az a dolgunk, hogy ne rontsuk el, amit a természet megalkotott."
Kemenczés Benő

Céljuk
Tisztességes minőséget adni elérhető áron

Szőlők
Felvásárolt szőlővel dolgoznak, mely a Mátra lankáin terem. Négy mebízható szőlőtermelővel vannak kapcsolatban, akik Abasáron és Markazon művelik a szőlőket a pincészet által meghatározott irányelveknek megfelelően.

A szőlőművelés során fontosnak tartják a mechanikus gyomirtást, a rovarölő és gyomírtószerek mellőzését, a kontakt permetezőszerek szükségszerű használatát és a kézi szüretet. A tőketerhelés fajtától függően 1 és 2 kg között van. Az abasári dűlőkben a következő fajták teremnek: Olaszrizling, Szürkebarát, Leányka, Sauvignon blanc, Kékfrankos és Cabernet franc. A Zenit terület pedig Markazon található.

Borkészítés
A szőlőfeldolgozás a ceglédi borházban történik, a tárolás pedig a ceglédberceli érlelőpincében. Rosé és fehérboraik reduktív módon, tartályos erjesztéssel és érleléssel készülnek, míg az Olaszrizling és a Szürkebarát részben fahordós érlelést is kap. Vörösboraik egy-két hét héjon erjesztés után minőségi magyar fahordókban érlelődnek (Trust és Európai Kádár). Kínálatukban folyó és palackozott bor is megtalálható.

 

 

Borvidék

Mátrai borvidék

Neked ajánljuk