Fejben is ott kell lenni: Hogyan állítja elő az agy a bor ízét?

 
  A sörkedvelők vagy – még rosszabb – egyes alkalmi borivók kéjes örömmel űznek gúnyt időnként a borkóstolást komolyan vevőkből, de ők mit sem értenek abból a sok nehézségből és elhivatottságból, ami az értő borkóstolás szintjének eléréséhez kell. Innentől azonban tudományos magyarázat támasztja alá, hogy a borkóstolás összetett és komoly feladat.

  Egy kutató – nem is akármilyen, a Yale idegtudósa – végre a borok elhivatott ismerőinek segítségére sietett. Nemrég megjelent könyvének címe Neurobortudomány, avagy hogyan állítja elő az agy a bor ízét. Ebben Gordon Shepherd azt taglalja, hogy

 a borkóstolás jobban stimulálja az agyat, mint a zenehallgatás vagy akár a bonyolult matematikai műveletek elvégzése.

  Shepherd szerint a borkóstolás minden emberi tevékenykedésnél jobban igénybe veszi az agyat. Könyvében, ami alapvetően az előző könyvének (Neurogasztronómia, avagy hogyan hozza létre az ízeket az agy, és ez miért fontos) bortudományi melléklete, elképesztő részletességgel elemzi a folyamatot, onnantól, hogy a borra a szánkban milyen folyadékdinamikai tényezők hatnak, azon keresztül, hogy megjelenésének, illatának, ízének milyen hatásai vannak ránk, egészen odáig, hogy az agyunk miként dolgozza fel és osztja meg ezeket az információkat.
  A szerző szerint olyasféle dolgokkal ellentétben, mint a matematika, ami speciális tudásbázisra épül, a borkóstolás sokkal jobban igénybe vesz minket. Eredményei magyarázása során kitér arra is, hogy a borkóstolás legalapvetőbb lépései is sokkal összetettebbek annál, amilyennek látszanak.
  A borkóstolás talán legösszetettebb része – ahogy arra a könyv alcíme is rámutat –, hogy az agynak létre kell hoznia számunkra az ízt, amit élvezhetünk. A tudós a színérzékelést hozza analógiának: a tárgyaknak, amiket látunk, nincsen színük, a róluk visszaverődő fény határozza meg azt. Mikor ezek a fénysugarak elérik a szemünket, olyan agyi folyamatokat generálnak, amik a különböző hullámhosszú fénysugarakból más és más színeket állítanak elő.
  Ehhez hasonlóan a borban található molekuláknak sincs saját ízük vagy illatuk,

 de amikor ezek a vegyületek stimulálják az agyunkat, az létrehozza ezeket, éppen úgy, ahogy a színekkel is teszi.

  Egy elmélet megalkotását, egy tudományos tételeket tartalmazó könyv megírását minden esetben jó sok kísérlet előzi meg. Jelen esetben el tudjuk képzelni, hogy a lelkes tudós a pontos végeredmény érdekében borból is fogyasztott jócskán.

forrás: https://diningguide.hu/fejben-is-ott-kell-lenni-hogyan-allitja-elo-az-ag...