Balla Géza Pincészet

MÉNES, A HAJDANI HÍRES TÖRTÉNELMI BORVIDÉK ARAD-HEGYALJÁN,
HOSSZÚ IDEIG FELEDÉSBE MERÜLT A XX. SZÁZAD FORGATAGÁBAN.
A LEGENDÁS VÖRÖS ASZÚK, A FŰSZERES KADARKÁK, AZ EGYKORON EURÓPA-SZERTE HÍRES
NAGYTESTŰ, BÁRSONYOS MÉNESI VÖRÖSBOROK ÉS SZELÍD KIRÁLYLEÁNYKÁK VIDÉKÉN
PINCÉSZETÜNK 1999. ÓTA ARRA TÖREKSZIK, HOGY
A BORVIDÉK VISSZANYERJE RÉGI PATINÁJÁT, HÍRNEVÉT.

Az Arad-hegyaljai, közismertebb nevén a Ménesi borvidék, egy viszonylag keskeny sávban Erdélyben, Aradtól  20 km-re keletre helyezkedik el. Ménes kiváló földrajzi fekvése, időjárása, talajadottságai (gránit, diorit és agyagpala), a Marosnak köszönhető mikroklímája a vörösboroknak kedvez. A borvidék a Villány-Szekszárd vonal folytatásaként, az Alföld keleti végén kezdődő Erdélyi-középhegység délnyugati nyúlványa.

A 120 hektáros szőlőbirtok 80%-án kék, 20%-án fehér szőlőt termesztenek, a pincészet 8000 hl-es tárolókapacitással rendelkezik.
"Filozófiánk szerint elsősorban hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajtákat helyezzük előtérbe. Legismertebb fehérborunk a Királyleányka, a Ménesi borvidéken őshonos Mustos Fehér, valamint a 2008-ban telepített Furmint. Vörösborok közül méltán népszerű a Kadarka, a Kékfrankos és 2007-ben telepített belső-erdélyi szőlőfajta, a Feketeleányka. A pincészet büszkélkedhet a Kadarkából készülő, történelmileg is legendás vörös aszús borral is, mely jó években Kadarisszima néven jelenik meg a piacon. Emellett természetesen világfajtákból, a fehérek közül Rajnai Rizlingből és Sauvignon Blancból, a vörösek közül pedig Cabernet Francból, Cabernet Sauvignonból, Merlotból  is készítünk borokat, melyek gyakran házasításokban jelennek meg."