Ebner Pincészet

Az Ebner Birtok

Dél-Magyarországon, Mozsgó határában terül el a 22 hektáros birtok, a községhez tartozó szőlőhegyen. Ezen a hegyen már a Római Birodalom korában is szőlőt termesztettek. A talaj agyagos, kötött ami kitűnően alkalmas e tevékenységhez. 

A Szigetvárhoz közeli vadregényes tájba 1999-ben szeretett bele Andreas Ebner, a birtok tulajdonosa. A Dél-Tiroli származású borászcsaládban felnőtt Andreas itt ültette el élete első szőlőtőkéit, amit eleinte csak hobbynak szánt. Mára egy működő családi gazdasággá nőtte ki magát a hobbypincészet. 

A birtokhoz tartozik egy több száz éves pince ami még az egyházé volt, ide gyűjtötték a tizedet. Három ága a lakóház és az udvar alatt nyolc méterrel kanyarog. A pince hangulata rusztikus, tradicionális. Az Ebner család ebben a szellemben próbálta meg a birtok többi helyszínét is kialakítani, amivel egy kellemes atmoszférát teremtettek az idelátogatók számára. 

A vörös szőlőültetvények a lakóház körül terülnek el. A birtok területéből 11 hektárt tesznek ki. Az ültetvény 2,2 m-es sortávolságával, 80 cm-es tőtávolságával hektáronként 5700 tőkét számlál. Szüretig három lépésben leválogatjuk a fürtöket, hogy a szőlő hatóanyagait intenzívebbé tegyük. Vesszőnként 1, tőkénként 6-7 szőlőfürttel dolgozunk, így az eredmény 1 hektáron maximum 6000 kg. Ezzel a komoly terméskorlátozással máig sikerült elérni a minimum 20,5-ös cukorfokot, ez 13%-os alkoholt jelent a borban.

A vörös szőlőültetvényen elsősorban a nagy francia világfajtákat találhatjuk meg. Pinot Noir a fő fajta, ami a gazda kedvence is. Bár nagy kihívás a Magyarországon borászkodók számára, az Ebner Pince mégis szép eredményeket ért el ezzel a fajta borával.

Cabernet Franc és a Cabernet Sauvignon volt már fajtabor és voltak már cuvék is, a Merlot szintúgy. Jelenleg rose készül belőle. A Portugieser -ami 0,5 hektárt foglal- mindig fajtaborként volt a palackban.

A fehér szőlőültetvény nem közvetlenül a birtokon van. A Végvári dűlőn található, körülbelül 3 km-re a Szigetvári Szőlőhegyen. A tőkék 2008-ban lettek telepítve. A fő fajta a Cirfandli, ami a Pécsi Borvidék egy jellegzetes, unikális fajtája. Készül belőle későn szüretelt édes és száraz fehérbor is. Az ültetvényen találunk még Rajnai Rislinget, Savignon Blant és egy kevés illatos Traminit is.

Mivel Andreas Ebner Dél-Tirolból származik, és Dél-Tirol a kiváló minőségű asztali alma őshazája, hát 2006-ban 6 hektár modern, öntözéssel is felszerelt almaültetvény telepítésére került sor. Az első osztályú almák gyümölcs formájában talán az Ön asztalára is kerülnek. A maradékból 100%-os almalé készül, ami tartósítószer mentes.