Hódít a minőségi csapolt bor - jobb ha felkészülsz, hogy ne érjenek meglepetések

Az angolszász országok vendéglátásában már hódít, nálunk még várni kell a sörcsaphoz hasonló borcsap elterjedésére a magas minőségű boroknál. Elmondjuk, mire számítson, aki ilyennel találkozik, és azt is, hogy miért fogja jelentősen megváltoztatni a fogyasztási szokásainkat.

„Pompás a bor, sokkal több élet és energia van benne.” Eképpen áradozott Charlie Young, a londoni Vinoteca borbár munkatársa, amikor megkóstolta a franciaországi Rhone-völgyi grenache csapolt változatát. Az egyik prémium pincészet, amely eddig csak palackos kiszerelésben forgalmazta a borait, a borbár megrendelésére fejtette le először csapolásra alkalmas hordóba 2000 palacknyi borát.

Távolról sem egyszeri marketingfogásról van szó. Miközben a Vinoteca borbár két és fél éve az elsők között vette fel a borlapjára a csapolt borokat, mára a Mintel trendkutató cég felmérése szerint a szigetországban mintegy 400 üzletben kínálnak csapolt bort. Ez a tavalyi évhez képest 70 százalékos emelkedés és a növekedés várhatóan egy ideig csak tovább gyorsul. Magyarországon egyelőre nem ilyen ütemben "szaporodnak", viszont vannak helyek (például: Sopron - Vincellér ház, Budapest - Bormegálló), ahol már évek óta működik borcsap a vendégek a megelégedésére. 

A borcsap működési elve nagyon hasonlít a sörcsapokéhoz. A bort szintén a szakzsargonban csak KEG-nek nevezett acél- vagy alumínium hordóban szállítják ki a vendéglátó egységekbe, ahol aztán semleges argon vagy nitrogén gáz nyomását használva juttatják el a csapon keresztül a pohárba. (Újabb rendszerekben a gázt szivattyú váltja ki.) Sörbárok ne kezdjék el dörzsölni a tenyerüket a gyors profilbővítés reményében; a már kiépített sörös rendszer szakemberek szerint legalábbis nem igazán alkalmas a bor csapolására. A bornak magasabb a savtartalma, így például ellenállóbb csőrendszerre van szükség. Egy kisebb borcsapoló berendezés ára jelenleg 5-6 ezer font körül alakul. Angliában van olyan ital nagykereskedés, amelyik ingyen telepíti, a bárnak cserébe tőle kell rendelnie hozzá a belevalót.

Forrás és folytatás: http://www.boraszportal.hu/borvilag/hodit-a-csapolt-bor---jobb-ha-felkes...

Kép: Courtesy Free Flow