Kihaltnak hitt szőlőfajtákat regisztráltak Olaszországban

A szicíliai borrégió szülőültetvényein végzett kutatások eredményeképpen korábban eltűntnek vélt öt őshonos szőlőfajtát azonosítottak.

A közelmúltban öt elfeledett szőlőfajtát regisztráltak Olaszországban a szőlőfajták nemzeti nyilvántartásában. Az ősi fajtákra a szélsőséges időjárású Madonie és Nebrodi hegység lankáin találtak rá, ahol a szőlőtermesztés már több évszázados kultúrával rendelkezik. A borrégió számára rendkívül fontos eredményt egy 15 éves kutatási időszak előzte meg, amelyet a Palermo Egyetem munkatársai végeztek a helyi bortermelők segítségével.

Az őshonos fajták nemzeti nyilvántartásba vétele egyértelműen jelzi, hogy a szicíliai bortermelés figyelme a kis mennyiségben megtalálható helyi fajták felé (is) fordult, amelyekkel csak ezen a változatos klimatikus viszonyokkal rendelkező szigeten találkozni. A szicíliai borok térnyerését látva ez sikeres stratégiának bizonyul, amit alátámaszt az Etna lábánál termő, egyedi karakterrel rendelkező nerello mascarese és carricante szőlőből készült borok népszerűsége is.

Az újonnan törzskönyvezett szőlőfajták:

Orisi, Inzolia Nera, Recunu, Usirioto, Vitrarolo

A Palermo Egyetem a fenti hat szőlőfajtán kívül még több mint négyezer változatot tanulmányoz, amelyek közül néhányat feltehetően törzskönyvezni is fognak a közeljövőben, így bővítve a jelenleg Olaszországban hivatalosan elfogadott 545, borkészítésre alkalmas szőlőfajta számát.

forrás és több: https://vinoport.hu/aktualis/kihaltnak-hitt-szolofajtakat-regisztraltak-...
kép forrása: http://domaineselect.com/sicily-an-island-of-value-and-innovation/