Libaételhez csakis újbort!

Élesszük fel idén is Szent Márton-nap hagyományát!

A novemberi hangulatra, a Szent Márton-nap varázsára, a libaételek és az újbor párosításra, valamint az ünnephez kapcsolódó színes programokra végre idén már nem kell többet várakozni. De miről is szól a legenda, és miért szokás ilyenkor libasültet enni akár egy villányi portugieser mellé?

Úgy 1700 évvel ezelőtt, a legenda szerint, amikor hívei meg akarták választani Szent Mártont Tours püspökének, ő ezt szerénységből elutasította, és hogy ne találják meg, a ludak óljába bújt. Ám azok a gágogásukkal elárulták.

Márton életét végig csodák és hihetetlen gyógyulások kísérték. Szent István király később Magyarország védőszentjévé is választotta, majd az ő tiszteletére épült meg a világörökség egyik kárpát-medencei kincse, a mai Pannonhalmi Bencés Főapátság. De a története itt nem ér véget.

 

Hogy jön ehhez a liba?

 

A legenda szerint, aki Szent Márton napján nem eszik libát, egész évben éhezik. Továbbá, a sült lúd csontjából még az időjárást is meg tudták jósolni: ha a mellcsont fehér, akkor hosszú, fehér tél lesz, ha piros, akkor pedig latyakos időszak várható. Számos háziasszonyt és az ország megannyi pontjának éttermeit ihleti meg ilyenkor a misztikus alapanyag, amihez ráadásul már az újbor is társul, a borászok és borkedvelők legnagyobb örömére.

Mire eljött Szent Márton napja, addigra általában már kiforrt az újbor, amit mindenképpen meg is kellett ezen a napon kóstolni. Akármilyen évjárat is volt az adott évben, Szent Márton napjára feltétlenül el kellett készüljön az újbor, amikor az egész évi fáradozás gyümölcse, a borrá érett must végre megmutatkozott.